Dnevni trošak hranjenja

DNEVNI TROŠAK HRANJENJA I KAKO ODABRATI HRANU ZA VAŠEG PSA ILI MAČKU

Pravilna prehrana od presudnog je značaja za zdravlje. Današnji ubrzani tempo života onemogućuje pripremanje obroka kod kuće. Takva priprema zahtijeva poznavanje prehrambenih vrijednosti pojedine namirnice, njihovo usklađivanje i način pripreme. Zahtijeva i poznavanje prehrambenih potreba pasa i mačaka. Iz tog razloga razvila se industrija proizvodnje dehidrirane hrane. Mnogi misle da su dehidrati umjetna hrana. Međutim, pod tim pojmom podrazumijeva se izbalansirana i potpuna hrana izrađena od prirodnih sirovina koja u potpunosti treba zadovoljiti dnevne potrebe naših ljubimaca. Oduzeta je voda, zbog lakše manipulacije i skladištenja.

Na tržištu se nudi širok izbor dehidriranih hrana između kojih treba znati odabrati. To prvo ovisi o dobi životinje, stupnju aktivnosti i težini. Ovisi također i o zdravstvenom stanju, jer kod posebnih potreba (skotnost, dojenje) ili patoloških stanja (proljevi, alergije), potrebna je posebna prehrana koju će preporučiti veterinar.
Hrane se kategoriziraju i po kvaliteti, što znači da se kvaliteta sastojaka, inovacije znanstvenih istraživanja implementirana u proizvod i način proizvodnje mogu naveliko razlikovati.
Polazeći od pretpostavke da psi i mačke za svoju ishranu trebaju meso, treba odabrati dehidrat u kojem je najzastupljeniji sastojak bjelančevina životinjskog porijekla, poput pilećeg ili janjećeg mesa kao što je to u Eukanubi. Bjelančevine životinjskog porijekla za mesojede su bolje od biljnih. Probavljivije su, ukusnije i kvalitetnije. Na žalost, na našem tržištu, hrane bazirane na žitaricama znatno jeftinijima od mesa, plaćaju se kao hrane bazirane na mesu. U deklaraciji se može vidjeti od čega je hrana izrađena, pod stavkom Sastav, u kojoj su navedeni sastojci u opadajućem nizu.

Cijena je također važna stavka u odabiru. Pri usporedbi cijena važno je koliko košta dnevni obrok, a ne cijena cijelog pakiranja. Ako se malo pozabavite matematikom doći ćete do zaključka da je superpremium hrana poput Eukanube povoljnija u odnosu na ostale. Ne samo da je sastav obroka premium hrane drugačiji (kvalitetniji), nego je drugačija i količina u gramima potrebna za dnevno hranjenje.

Na primjer, dnevni trošak hrane Eukanuba Adult Maintenance za odraslog psa težine 15 kg je svega 4,5 kn dnevno!

Kako izračunati koliko košta dnevna prehrana psa?

Na svakom pakiranju hrane nalazi se tablica hranjenja. Prema kilaži psa odredite potrebnu količinu dnevnog obroka, u gramima.

Primjer za hranu Eukanuba Adult Medium Breed:

Pas težak 15 kg
dnevno treba pojesti hrane Eukanuba Adult Medium Breed 150 g
U jednom pakiranju od 15 kg (15.000 g) nalazi se u prosjeku 100 dnevnih obroka za odraslog psa teškog 15 kg:

15.000 g : 150 g = 100

Pakiranje od 15 kg u prosjeku košta 450,00 kn

450,00 kn : 100 obroka = 4,5 kn košta dnevni obrok

Primjer za hranu X nižeg cijenovnog razreda:

Pas težak 15 kg
dnevno treba pojesti hrane X 500 g
U jednom pakiranju od 15 kg (15.000 g) nalazi se u prosjeku 30 dnevnih obroka za odraslog psa teškog 15 kg:

15.000 g : 500 g = 30

Pakiranje od 15 kg hrane X u prosjeku košta 180,00 kn

180,00 kn : 30 obroka = 6 kn košta dnevni obrok

Ovom jednostavnom računicom može se zaključiti da dnevni obrok hrane Eukanuba, koja je u nabavi skuplja, košta manje od hrane X. O kvaliteti da i ne govorimo.

DJD Zagreb

  • Obrtnička 3
  • 10431 Sveta Nedelja
  • 01 6256 353 - 01 6256 354