Higijena pasa

 

Baš kao što ljudi započinju svoju dnevnu rutinu pranjem zuba, četkanjem kose i umivanjem,  tako i naši četveronožni prijatelji zahtjevaju redovitu njegu i brigu o higijeni. Otprilike kao što je važna prehrana, šetnja i igra, važno je i zadovoljiti sve higijenske potrebe psa kako bi on bio zdrav i sretan.

dog-taking-bath-with-shampoo

Među osnovama njege i higijene pasa su:

Pregled i čišćenje ušju koje treba provoditi jednom tjedno. Uz redovit pregled čišćenje ušiju može se spriječiti upala uha, do koje dolazi radi prekomjernog lučenja ušnog voska, nastaje crvenilo, pas se češka po uhu, proizvode se neugodni mirisi i pas trese glavnom. Čišćenje ušiju započinjemo otopinom za čišćenje ušiju pasa i pamučnom krpicom.  Za čišćenje potručja ušiju preporučamo  Canina Losion za uši

Pregled i njega oka provodi se svakodnevno. Curenje očiju, povećano suzenje, crvenilo i oticanje očiju, zamućenost, može ukazivat i na upalu oka. Krmelje i sluz uklanjamo vlažnom pamučnom krpu. Njega očiju uključuje i šišanje preduge dlake koje onemogućuje nesmetano gledanje i može dovesti do iritacije očiju. Za čišćenje područja oko očiju preporučamo za njegu očiju Canina losion za oči

Čišćenje mrlja i pigmentacije oko očiju, provodi se kod određenih pasmina – posebno pudli, cocker španijela, shi-tzua, maltezera i sličnih. Promjena boje dlake oko očiju najuočljivija je kod pasa svjetle boje. Do promjene boje dlake dolazi zbog suzenja očiju. Najbolji način za čišćenje mrlja i žutila oko očiju je prevencija, svakodnevno čišćenje očiju mokrom pamučnom krpom.

cleaning-dogs-eyes-1024x682

Čišćenje zuba bi trebalo provoditi najmanje 2-3 puta tjedno, a preporuča se svakodnevno čišćenje. Svrha njege zuba je spriječavanje lošeg zadaha i problema s desnima. Najčešći problem povezan s dentalnom ne higijenom je gingivitis, odnosno upala desni, što može dovesti do gubitka vezivnog tkiva (koje služi kako bi zubi bili čvrsto usidreni u desni) što pak dovodi do gubitka zuba. Zapušteni zubi takošer mogu dovesti do drugih bolesti. Zube možemo čistiti posebnim poslasticama u obliku štapića, kosti, keksa, četkice za zube ili naravno Eukanuba hrane koja u sebi sadrži mikro čestice koje već pri samom žvakanju čiste zube i spriječavaju nastanak plaka i kamenca. Više na linku => Eukanuba

Rezanje kandži, provodi se otprilike jednom mjesečno, ovisno o istrošenosti i brzini rasta kandži. Kandže pasa rastu non stop. Ukoliko ih vlasnici ne režu redovito, može doći do urastanja u meso, što je vrlo bolno za psa. Prekomjerno dugi nokit također mogu dovesti do deformacije šapa. Ukoliko nokte previše odrežete može doći do jakog krvarenja i bolova. Kandže morate rezati kliještima isključivo za tu namjenu, ali se prije toga morate dobro informirati. Ili to prepustite veterinaru ili groomeru.

Unrecognizable veterinarian is trimming nails dog, close-up

Njega šapa. Osim što služe za hodanje, jastučići na šapa štite kosti i zglobove od trošenja, štite od ekstremnih vremenskih uvjeta, korisne su pri hodanju na neravnom terenu. Njega šapa dolazi u više različitih oblika. Važno je da vlasnici redovito šišaju dlaku koja se nalazi između jastučića. Kamenčiće, stalko, zemlju i druga strana tijela treba ukloniti pincetom, a rane koje nastanu treba liječiti. Zimi jastučiće šapa treba zaštititi od snijega i soli prije šetnje, a nakon šetnje ih je poželjno oprati kako bi se skinula sol.  Za zaštitu šapica zimi preporučamo Canina Bezvodni BALZAM ZA ŠAPE optimalno štiti osjetljive šape psa od hladnoće, vlage, snijega i soli na cesti. Kupiti ga možete po super cijeni OVDJE – Canina balzam za šape

Close-up picture of dog paw - great footprints

Njega dlake uključuje češljanje, šišanje i skračivanje. Češljanjem spriječavamo pojavu čvorova i uklanjamo otpalu dlaku. Ovime također uklanjamo neugodne mirise. Šišanje pasa je osobito važno u ljetnim mjesecima. Čvorovi u psećem krznu čuvaju toplinu i vlagu, što može prouzročiti iritaciju i crvenilo kože, kao i neugodne mirise, upale i alergije. Čvorove treba odrezati, a najbolje ih je spriječiti redovitim četkanjem dlake. Kada je u pitanju uklanjanje i skračivanje dlake, ili uređivanje kratke dlake, onda koristimo trimer. Njega dlake ovisi o pasmini, neke pasmine trebaju samo povremeno, nježno četkanje, dok druge pasmine zahtijevaju redovitu njegu i šišanje. Pri odabiru pasmine treba uzeti u obzir njihove zahtjeve u pogledu njege dlake. Za redovito četkanje i njegu preporučamo kvalitetne Zolux : četke i češljeve.

Uklanjanje otpale dlake posebno je važno za vlasnike pasa koji su alergični na pseću dlaku i za one sa malom djecom. Vrlo je važno redovito uklanjati otpalu dlaku. Uklonite je trimerima, četkama i češljevima za pse. Neke pasmine gube dlaku više od drugih, neke gube samo sezonski, druge čak ni tada, potrebno se dobro raspitati prije kupnje psa.

newfoundland-dog-shedding

Kupanje pasa je jedan od najvažnijih oblika pseće njege. Čist pas je zdrav pas. Kupanjem se ne smije pretjerivati, najbolje je psa kupati kad je to potrebno, i u obzir treba uzeti zahtjeve svake pasmine. Za kupanje koristimo isključivo nježne pseće šampone. Nek i su osmišljeni za posebnu njegu i liječenje kožnih problema, drugi protiv buha i krpelja ili ovisno o tipu i boji dlake. Kako bi dlaka vašeg psa uvijek bila čista i bez parazita, preporučamo Canina Verminex šampon protiv nametnika.

Čišćenje analnih žlijezdi se primjenjuje kad je to potrebno. Tekućina analnih žlijezdi sadrži neugodne mirise, i nju moramo isprazniti. Većina pasa svoje analne žlijezde prazni prilikom nužde. I doista se žlijezde i nalaze oko anusa. Ponekad, iz raznih razloga, psi trebaju pomoć u pražnjenju ovih žlijezdi. Najčešće to pokazuju trljanjem stražnjice o pod. Za pomoć se obratite svom veterinaru.

6797614-happy-dog-wallpaper-hd

Briga za higijenu psa je od najveće važnosti za zdravlje naših četveronožnih prijatelja. Samo kroz redovitu i stalnu skrb naši ljubimci će biti zdravi, sretni i dobro njegovani.

DJD Zagreb

  • Obrtnička 3
  • 10431 Sveta Nedelja
  • 01 6256 353 - 01 6256 354