Što mora sadržavati uravnotežena prehrana za psa

Ljudi znaju što žele jesti u određenom trenutku. Bilo da je to šnita kruha, veliki sočan odrezak, ponekad samo salata, ili možda komadić ukusne čokolade. Ponekad nam se čini kao da nam naše tjelo govori što mu treba, zar ne? No što je s našim psima? Psi ne govore, niti hranu ne mogu sami izabrati. Dakle, znamo li zapravo što bi trebala biti zdrava i uravnotežena prehrana prosječnog ljubimca. Od čega se sastoji i u kolikim količinama mora biti?

grains

Započnimo s ugljikohidratima. Većina psećih hrana sadrži između 30 i 70% ugljikohidrata. Oni su važni prvenstveno za proizvodnju energije, pomažu u regulaciji šećera u krvi i brinu o tome da su naši ljubimci siti. Također uz ugljikohidrate u tijelo psa unose se svi bitni vitamini i minerali, ne zaboravimo ni balastne tvari, koje pružaju dobru probavu.

Proteins

Još jedan važan udio pseće hrane tvore bjelančevine, one se sastoje od aminokiselina. Važne su za pravilan rast i razvoj šteneta te izgradnju i oblikovanje mišića. Psi mogu samostalno proizvesti samo polovicu od potrebnih aminokiselina, tako da je iznimno važno da ostatak dobiju kroz uravnoteženu prehranu. Većinom su one skrivene u piletini, jajima, govedini, puretini, janjetini, soji i ribi. Odrasli psi trebaju hranu koja sadrži od 18 – 25% bjelančevina.

3620

Sa 10-15% slijede masti i ulja. Iako mast danas u svijetu ima vrlo često negativan prizvuk, to nije uvijek tako. Psi trebaju određene masne kiseline za proizvodnju energije, te za njegu kože i dlake. Uz sve gore navedeno, mast daje hrani okus i aromu, što je psima vrlo važno, te također omogućuje apsorbciju određenih vitamina. Većinom se u psećoj hrani nalaze masti koje su dobivene iz piletine ili svinjetine, ulje sjemenki suncokreta, biljno ulje, sojino ulje, riblje ulje i sličnih sastojaka.

Vitamins-and-minerals-to-help-prevent-coughs

Pretposlijednji sastojak koji je potrebno spomenuti na popisu uravnotežene pseće prehrane su vitamini i minerali. Vitamin E odgovoran je za imunološki sustav vašeg ljubimca, vitamin A za zdravu kožu i sjajnu dlaku. Oni se nalaze u voću i povrću, tako da vrlo često na deklaracijama možemo pronaći te dvije skupine namirnica. Minerali su neophodni za pravilan rad pojedinih funkcija u tijelu. Najvažniji su svakako kalcij, fosfor, magnezij, natrij, klor, sumpor, kalij, a u manjim količinama i željezo, cink, bakar, krom, jod, selen, mangan i flor.
water-splashing

Unatoč činjenici da je spominjamo zadnju, voda je svakako jedna od najvažnijih komponenti na dnevnom jelovniku svakog psa. Omogućuje čišćenje tijela, regulira temperaturu, prenosi hranjive tvari u tijelu i spriječava dehidraciju. Naravno, voda se može naći u svakoj psećoj hrani, međutim potrebno ju je uvijek davati svježu u čistoj zdjelici. Vjerojatno to nije potrebno dodatno napominjati, međutim znate kako se kaže: od viška glava ne boli.

Ovaj popis je takoreč primjer uravnotežene prehrane za vašeg psa. Količinu i omjer hrane morate odrediti sami, uzimajući u obzir stupanj aktivnosti, dob, tjelesnu kondiciju svakog ljubimca posebno. Ako mislite da vam je u odlučivanju potrebna pomoć, obratite se svom veterinaru ili djelatniku specijalizirane prodavaonice za kućne ljubimce.

Eat-A-Bowl-Of-Dog-Food-Improve-Customer-Service

Eukanuba je super premium hrana koja je pravilno izbalansirana i sadrži apsolutno sve potrebne sastojke za zdravlje vašeg psa.Pruža optimalnu dnevnu opskrbu bjelančevinama, mastima, ugljikohidratima, važnim vitaminima i mineralima za zdravlje i dobtobit vašeg psa. Sadrži visokokvalitetne sastojke i visoki udio bjelančevina životinjskog porijekla.

eukanuba-logo

 

DJD Zagreb

  • Obrtnička 3
  • 10431 Sveta Nedelja
  • 01 6256 353 - 01 6256 354