Sterilizacija / Kastracija kod pasa

Kad u našu obitelj dolazi pas, vrlo smo često suočeni sa pitanjem sterilizacije / kastracije. Ovo je poprilično osjetljiva tema, jer postoji velik broj pozitivnih, ali i negativnih mišljenja o ovom postupku.

Ustvari, to je u ovom slučaju individualna odluka vlasnika, koji bi se prije ovakvog zahvata trebali informirati o svim mogućim problemima kako bi bili potpuno sigurni u svoju odluku. Trebali bi biti svjesni da sterilizacija može imati dobre, ali i loše strane. Uvijek treba uzeti u obzir i rizik od komplikacija, jer čak i najbezazlenija operacija može imati određenih komplikacija, bilo da je riječ o ljudima ili o životinjama. Naravno kad je riječ o sterilizaciji / kastraciji, komplikacije su rijetke. U veterinarskoj medicini ovi se zahvati i dalje vrlo često preporučaju, jer spriječavaju nastanak određenih bolesti. Preporuča se da prije ovog zahvata svakako razgovarate s vašim veterinarom koji će vam objasniti prednosti i mane, tijek postupka, rizike, očekivano tranje oporavka i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Sterilizacija / kastracija je postupak kojim se spriječava neželjena trudnoća ili sposobnost oplodnje. Ona ima brojne zdravstvene prednosti i može smanjiti određene karakteristike ponašanja koje su povezane sa hormonima za vrijeme tjeranja. Većina vlasnika se najviše boji da će se pas nakon operacije promijeniti (da će imati drugačija ponašanja i osobine), ali to se neće dogoditi. Mijenja se samo seksualni nagon, koji je prisutan samo zbog hormona.

Preporučljivo je operaciju napraviti u ranijoj dobi ( oko 6 mjeseci starosti ) ili kod ženki prije prvog tjeranja. Sterilizacija je uklanjanje jajnika i jajovoda i/ ili maternice. Nakon sterilizacije kuja neće imati ovulacije dva puta godišnje . Životni vijek sterilizirane ženke u prosjeku raste za oko godinu dana, smanjuje se mogućnost za život opasnih gnojnih upala maternice (pyometra), lažne trudnoće, tumora i karcinoma mliječnih žlijezda i maternice.

Kastracija je kiruško uklanjanje testisa. Kastracijom se mijenja miris urina i smanjuje potreba za obilježavanjem teritorija mokraćom. Nakon kastracije pas više neće lutati i nije više toliko agresivan na druge pse i postaje poslušniji. Ukoliko je prehrana neodgovarajuća, psi vrlo često dobivaju na težini (zbog usporenog metabolizma). Sa zdravstvene strane prednost kastracije je izostanak karcinoma testisa i znatno manje problema s povećanjem prostate (hiperplazija).

Kako biste bili sigurni da hranite svoje kastrirane / sterilizirane ljubimce na odgovarajuć način svakako vam preporučamo Eukanuba Daily Care Sterilised / Overweight hranu koja sadrži smanjen udio masti od samo 7% te L-karnitin koji je prirodni izgaratelj masti.

KUPI OVDJE – po posebnoj, nižoj cijeni!

overweight

DJD Zagreb

  • Obrtnička 3
  • 10431 Sveta Nedelja
  • 01 6256 353 - 01 6256 354