SENIORI – BRIGA O PSIMA U NJIHOVIM ZLATNIM GODINAMA

 

 

PREHRANA SENIORA – BRIGA O PSIMA U ZLATNIM GODINAMA

Nera je u zlatnim godinama.  Pratila vas je kroz život, od mladosti do srednjih godina. Sudjelovala je u svim vašim važnim događajima i prilikama. Sad je stara, ali još uvijek ona ista, mila i odana ljubimica. I dok ona ne traži mnogo od vas, vi znate da joj trebate pomoći u njenim zlatnim godinama. Prvi korak je razumjeti kako pas stari i pronaći način kako da se tokom tog razdoblja održi njeno zdravlje. Evo što trebate znati:

KOLIKO SU STARI

I vi ste ste vjerojatno pokušali izračunati koliko je obiteljski pas star mjereno ”ljudskim godinama”,  množenjem njegove dobi s brojem sedam. Međutim, veterinari kad govore o starosti, gledaju fiziološko stanje organizma. Zaključili su da većina pasa malih ili srednje velikih pasmina u zlatnim godinama oko sedme, a psi velikih i gigantskih pasmina, već oko pete godine.

Znakovi starenja kod pasa

Znakovi starenja mogu biti suha, prhutava koža, krutost zglobova, gubitak energije, povećanje težine, povećani unos vode, probavni problemi, učestali zatvor i gubitak mišićne mase. Jednostavnije rečeno, tijelo gubi sposobnost obnavljanja stanica. I dok genetika i okoliš igraju veliku ulogu u tome kako brzo će pas starjeti, na vama leži odgovornost za njihovo zdravstveno stanje: dajući vašem ljubimcu visoko kvalitetnu hranu kao što je Eukanuba Senior Maintenance Formula, zapravo možete pomoći nadoknaditi ono što tijelo gubi. To je vitalno važna informacija s obzirom da mnoge pasmine mogu živjeti do 17 godina. Dobra prehrana može pomoći vašem psu u:

  • Održavanju tonusa mišića
  • Poboljšanju probave
  • Održavanju idealne tjelesne težine

PREHRANA SENIORA

Psi svih dobnih skupina trebaju iste sastojke u hrani, ali seniori trebaju drukčije količine od mlađih pasa. Evo što trebate tražiti kada kupujete hranu za seniore:

  • Visokokvalitetne bjelančevine: Veći dio hrane vašeg psa treba biti sastavljen od bjelančevina. Provjerite da li je izvor tih bjelančevina životinjskog porijekla – pileća jetra, na primjer – umjesto biljnog porijekla. Bjelančevine su od velike važnosti jer ih tijelo koristi za izgradnju i održavanje mišićne mase.
  • Masnoća: odaberite hranu s barem 10 posto masti. Masnoća promiče zdravu kožu i dlaku; također osigurava esencijalne masne kiseline za tijelo. (Nikad nemojte potpuno eliminirati masnoću.)
  • Vlakna: Odaberite brand koji ne nudi više od 5 posto vlakana. To je optimalna količina za zdravlje crijeva. Omogućuje izvrsnu apsorpciju hranjivih tvari i pomaže prolasku male, čvrste stolice kroz crijeva.
  • Antioksidanti: Ove molekule štite imunološki sustav oslobađajući tijelo slobodnih radikala, koji oštećuju membrane stanica i DNA.

prehrana seniora

PREHRANA SENIORA – VAŽNOST DOBRE JESTIVOSTI HRANE

Kako psi stare, većina je manje zainteresirana za hranu. Možda zato što ne sagorijevaju istu količinu energije, pa im se apetit smanjuje. Ili pate od bolesti desni i labavih zubi, što žvakanje čini neugodnim, čak i bolnim. (Više o ovoj temi potražite u članku ” STOMATOLOŠKA SKRB ZA PSE “.) A ako ne jedu dovoljno, ne dobivaju hranjive tvari koje njihova tijela trebaju za zdrav život. Dakle, ključno je da pronađete hranu bogatu hranjivim tvarima u kojoj će vaš pas uživati. U Eukanubi smo proveli opsežna istraživanja u vezi prehrane seniora s raznim psima kako bismo vidjeli što oni vole jesti, koju aromu, okus i teksturu vole. Pazili smo također da koristimo samo prirodne pojačivače okusa i boje, tako da ste sigurni da vaš pas dobiva samo najbolje – i ništa više.

PREHRANA SENIORA – VRIJEME HRANJENJA SENIORA

Budući da seniori obično jedu manje od mlađih pasa, bilo bi korisno podijeliti njihovu dnevnu hranu u dva ili tri obroka. Pokušajte s rasporedom ujutro/navečer ili tradicionalno doručak, ručak i večera. Na taj način, hrane je u zdjelici manje i veća je mogućnost da će ju pas pojesti. Svježija je i tako privlačnija. Hranjenje u više obroka ima dodatnu korist a to je ubrzavanje metabolizma, što će psu pomoći u održavanju idealne tjelesne težine. Godine govore da je vaš ljubimac spreman za mirovinu, ali njegovo tijelo, ne. Stoga što psu pružate premium hranu posebno formuliranu za njegovu dob, pomoći ćete zadržati taj osjećaj mladosti. Uostalom, još je ostalo mnogo života pred vašim ljubimcem.

prehrana seniora

(Ovaj proizvod još nije ocijenjen)