SENIORI – DUGOVJEČNOST I ZDRAVO STARENJE  – VAŽNA ULOGA PREHRANE

dugovječnost

Postavili smo pitanje: može li prehrana pozitivno utjecati na dugovječnost  i zdravo starenje  kod naših psećih pratitelja? Odgovor je da. Starenje je složen i neizbježan proces za pse, kao i za nas. Ovdje ćemo pogledati koji čimbenici utječu na dugovječnost. Raspravljati o zaključcima 10-godišnjeg proučavanja Eukanubinih stručnjaka.  I postaviti pitanje – Može li se hranidbom Eukanuba hranom uz odgovarajuću njegu omogućiti psima da ispune svoj puni genetski potencijal i ostvare iznimnu dugovječnost?

dugovječnost

DUGOVJEČNOST – Da li je životni vijek mog psa pretežno određen genima?

U konačnici,  dugovječnost psa ovisi o njegovoj genetskoj strukturi i utjecaju okoliša, poput prehrane. Ako mislite da genetika igra većinsku ulogu, prevarili bi se. Kod kućnih ljubimaca procijenjeno je da na dugovječnost 25% utječe genetika. Preostalih 75% određuje utjecaj okoliša (brojke prihvaćene iz studije dugovječnosti ispitivanjem danskih blizanaca). Ovo uzbudljivo otkriće znači da možemo pozitivno utjecati na dugovječnost mijenjanjem uvjeta, kao što su ishrana i životni stil. Kod ljudi ima dosta dokaza da brz rast i pretilost u djetinjstvu povećavaju rizik od bolesti kasnije u životu. Postoje   dokazi da to vrijedi i za pse, na primjer, pretilost u ranom životu pokazala je povećanje rizika od raka dojke kod pasa¹,². Pored toga, ograničenje kalorija (umjereno, bez pothranjenosti) jedan je od najučinkovitijih načina pokušaja povećanja dugovječnosti kod mnogih vrsta, uključujući i pse.

Što još utječe na zdravo starenje? Život je  proces i mnogo čimbenika utječe na dugovječnost, kao što su:

 • Pasmina psa
 • Spol psa (kao i kod ljudi, ženke pasa imaju tendenciju da duže žive od mužjaka)
 • Prenatalna prehrana
 • Prehrana i zdravlje u prvoj godini života
 • Kvaliteta tjelesne mase (uključujući kvalitetu mišićne mase)
 • Kastracija, sterilizacija
 • Dim cigareta
 • Zagađivači
 • Oralna higijena
 • Cijepljenja
 • Kontrola parazita
 • Veterinarski tretman &
 • PREHRANA TIJEKOM ŽIVOTA

dugovječnost

Zašto gledamo na vezu između prehrane i dugovječnosti?

Hrana je gorivo u spremniku koje psi trebaju svaki dan i od ključne je važnosti. Pogotovo ako im želimo omogućiti da postignu  svoj puni genetski potencijal. Za koncept da kvalitetna prehrana, zajedno s odgovarajućom skrbi, može pomoći u poboljšanju ispunjenja genetskog potencijala, znao je već i Hipokrat. To se može vidjeti u njegovom navodu: “Neka hrana bude vaš lijek i lijek vaša hrana”. Osobito je važno za uzgajivače jer oni imaju posebnu zadaću. Promišljenim parenjem kvalitetnih jedinki oni trebaju osigurati dobar genetski materijal. Savjetima trebaju pomagati vlasnicima da njihovi psi žive dug i zdrav život od šteneće dobi,  kroz odraslu dob sve do psećih zlatnih godina.  Vijest da dugoročno hranjenje visokokvalitetnom hranom kao što je Eukanuba, uz odgovarajuću skrb, može pomoći psima da dosegnu svoj puni genetski potencijal, snažna je poruka koju treba dalje prenositi.

dugovječnost

DUGOVJEČNOST – 10 godina proučavanja

U srpnju 2004. Eukanuba je pokrenula studiju kojom su planirali tokom 10 godina promatrati grupu od 39 Labrador Retrievera. 12 mužjaka i 27 ženki.  Psi su bili prosječno stari 6,7 godina. Cilj je bio procijeniti njihovo zdravlje i dugovječnost pri stalnom hranjenju hranom Eukanuba uz istovremeno dobivanje odgovarajuće vježbe, socijalizacije i veterinarske skrbi.

Utah, jedan od 39 pasa iz grupe, doživio je 17 godina. On je kao i drugi, živio daleko iznad prosječnog životnog vijeka od 12 godina. Utjecaj prehrane i zdravog načina života na zdravlje i dugovječnost Utaha praćeno je u razdoblju od 10 i više godina. Zajedno je praćeno ostalih 38 pasa, uključujući Bunny, Iowu i Klauna, da spomenemo samo neke. Rrezultati su bili bez presedana.

 • Gotovo 90% Labradora hranjenih hranom Eukanuba uz dobivanje odgovarajuće njege (redovita vježba, socijalizacija, veterinarska skrb) živjela je iznad prosječne životne dobi od 12 godina.
 • Gotovo trećina (28%) pasa postigla je iznimnu dugovječnost živeći iznad nevjerojatnih 15,6 godina*.

Vijeće međunarodno priznatih veterinara koje je ocjenjivalo rezultate studije ”Dugovječnost”, složilo se i redefiniralo neusporedive rezultate koji su pokazali  kako može izgledat uspješno starenje pasa.

dugovječnost

Ali to nije sve. Nije dovoljno da izuzetna dugovječnost omogući vama i vašem psu da provedete više vremena zajedno. Danas nastojimo povećati tzv. “Healthspan” – broj godina koje živite u najboljem zdravstvenom stanju. Stoga živite i zdravije, a ne samo dulje živote.

DUGOVJEČNOST – Sažetak

Dokazano je da postoje mnogi prehrambeni čimbenici koji pojedinačno ili skupno utječu na proces starenja. U kombinaciji kvalitetne prehrane kao što je ona koju daje Eukanuba i odgovarajuće veterinarske skrbi jasno je dokazano produženje životnog vijeka naspram uobičajenog. Rezultat:  90% pasa živjelo je izvan tipične životne dobi pasmine od 12 godina, a 28% je postiglo izvanrednu dob od 15,6 godina.

Ako hranjenje odgovarajućom količinom vrhunske hrane, zajedno s odgovarajućom skrbi, može pomoći psima da postignu svoj puni genetski potencijal, ima smisla pružiti im takvu prehranu.  To je snažna poruka koju treba podijeliti s novim vlasnicima štenadi.

 

* Iznimna dugovječnost je definirana kao tipični životni vijek pasmine + 30%.

Reference:

 1. Alenza, D.P. et al., 1998. Relation between Habitual Diet and Canine Mammary Tumors in a Case-Control Study. Journal of VeterinaryInternal Medicine, 12(3), pp.132–139.
 2. Sonnenschein, E.G. et al., 191. Body confirmation, diet, and risk of breast cancer in pet dogs: a case-control study. American journal of epidemiology, 133(7), pp.694-703.

 

(Ovaj proizvod još nije ocijenjen)