HIGIJENA PASA

HIGIJENA PASA – redovita njega i briga

Baš kao što ljudi započinju svoju dnevnu rutinu pranjem zuba, četkanjem kose i umivanjem,  tako i naši četveronožni prijatelji zahtijevaju redovitu njegu i brigu o higijeni. Otprilike kao što je važna prehrana, šetnja i igra, važna je i higijena psa kako bi bili zdravi i sretni.

HIGIJENA PASA

Među osnovama njege i higijene pasa su:

  • pregled i čišćenje ušne školjke
  • pregled i njega oka
  • čišćenje mrlja i pigmentacije oko očiju
  • čišćenje zuba
  • rezanje kandži
  • njega šapa
  • njega dlake
  • kupanje pasa
  • čišćenje analnih žlijezdi

HIGIJENA PASA – UŠNE ŠKOLJKE

Pregled i čišćenje ušne školjke treba provoditi jednom tjedno. Uz redovit pregled i čišćenje ušiju može se spriječiti upala uha, do koje dolazi radi prekomjernog lučenja ušnog voska. Uz pojavu crvenila, pas se češka po uhu, stvara se neugodan miris i pas trese glavnom. Čišćenje ušiju započinjemo otopinom za čišćenje i pamučnom krpicom.  Za čišćenje ušne školjke preporučamo  Canina Losion za uši

HIGIJENA PASA – OČI

Pregled i njega oka provodi se svakodnevno. Curenje očiju, povećano suzenje, crvenilo i oticanje očiju, zamućenost, može ukazivat i na upalu oka. Krmelje i sluz uklanjamo vlažnom pamučnom krpicom. Njega očiju uključuje i šišanje preduge dlake koje onemogućuje nesmetano gledanje i može dovesti do iritacije očiju. Za čišćenje područja oko očiju preporučamo  Canina losion za oči

HIGIJENA PASA – PIGMENTACIJA OKO OČIJU

Čišćenje mrlja i pigmentacije oko očiju, provodi se kod određenih pasmina – posebno pudla, cocker španijela, shi-tzua, maltezera i sličnih. Promjena boje dlake oko očiju najuočljivija je kod pasa svijetle boje. Do promjene boje dlake dolazi zbog suzenja očiju. Najbolji način za čišćenje mrlja i žutila oko očiju je prevencija, svakodnevno čišćenje očiju mokrom pamučnom krpom.

higijena pasa

HIGIJENA PASA – ZUBI

Čišćenje zuba bi trebalo provoditi najmanje 2-3 puta tjedno, a preporuča se svakodnevno čišćenje. Svrha njege zuba je spriječavanje lošeg zadaha i problema s desnima. Najčešći problem povezan s dentalnom ne higijenom je gingivitis, odnosno upala desni, što može dovesti do gubitka vezivnog tkiva (koje služi kako bi zubi bili čvrsto usidreni u desni) što pak dovodi do gubitka zuba. Zapušteni zubi također mogu dovesti do drugih bolesti. Zube možemo čistiti posebnim poslasticama u obliku štapića, kosti, keksa, četkice za zube ili naravno Eukanuba hrane koja u sebi sadrži mikro čestice koje već pri samom žvakanju čiste zube i spriječavaju nastanak plaka i kamenca.

HIGIJENA PASA – KANĐE

Rezanje kandži, provodi se otprilike jednom mjesečno, ovisno o istrošenosti i brzini rasta. Kandže pasa stalno rastu. Ukoliko ih vlasnici ne režu redovito, može doći do urastanja u meso, što je vrlo bolno za psa. Prekomjerno dugi nokti mogu dovesti do deformacije šapa. Ukoliko nokte previše odrežete može doći do jakog krvarenja i bolova. Kandže morate rezati kliještima isključivo za tu namjenu, ali se prije toga morate dobro informirati. Ili to prepustite veterinaru ili groomeru.

higijena pasa

HIGIJENA PASA – ŠAPE

Osim što služe za hodanje, jastučići na šapama štite kosti i zglobove od trošenja, štite od ekstremnih vremenskih uvjeta, korisni su pri hodanju na neravnom terenu. Njega šapa dolazi u više različitih oblika. Važno je da vlasnici redovito šišaju dlaku koja se nalazi između jastučića. Kamenčiće, staklo, zemlju i druga strana tijela treba ukloniti pincetom, a rane koje nastanu treba liječiti. Zimi jastučiće šapa treba zaštititi od snijega i soli prije šetnje, a nakon šetnje ih je poželjno oprati kako bi se skinula sol.  Za zaštitu šapica zimi preporučamo Canina Bezvodni BALZAM ZA ŠAPE optimalno štiti osjetljive šape psa od hladnoće, vlage, snijega i soli na cesti. Kupiti ga možete po super cijeni OVDJE – Canina balzam za šape

higijena pasa

HIGIJENA PASA – DLAKA

Njega dlake uključuje češljanje, šišanje i skračivanje. Češljanjem sprječavamo pojavu čvorova i uklanjamo otpalu dlaku. Ovime također uklanjamo neugodne mirise. Šišanje pasa je osobito važno u ljetnim mjesecima. Čvorovi u psećem krznu čuvaju toplinu i vlagu, što može prouzročiti iritaciju i crvenilo kože, kao i neugodne mirise, upale i alergije. Čvorove treba odrezati, a najbolje ih je spriječiti redovitim četkanjem dlake. Kada je u pitanju uklanjanje i skračivanje dlake, ili uređivanje kratke dlake, onda koristimo trimer. Njega dlake ovisi o pasmini, neke pasmine trebaju samo povremeno, nježno četkanje, dok druge pasmine zahtijevaju redovitu njegu i šišanje. Pri odabiru pasmine treba uzeti u obzir njihove zahtjeve u pogledu njege dlake. Za redovito četkanje i njegu preporučamo kvalitetne Zolux : četke i češljeve.

Uklanjanje otpale dlake posebno je važno za vlasnike pasa koji su alergični na pseću dlaku i za one s malom djecom. Vrlo je važno redovito uklanjati otpalu dlaku. Uklonite je trimerima, četkama i češljevima za pse. Neke pasmine gube dlaku više od drugih, neke gube samo sezonski, druge čak ni tada, potrebno se dobro raspitati prije kupnje psa.

higijena pasa

HIGIJENA PASA – KUPANJE

Kupanje pasa je jedan od najvažnijih oblika pseće njege. Čist pas je zdrav pas. Kupanjem se ne smije pretjerivati, najbolje je psa kupati kad je to potrebno, a u obzir treba uzeti i zahtjeve svake pasmine. Za kupanje koristimo isključivo nježne pseće šampone. Neki su osmišljeni za posebnu njegu i liječenje kožnih problema, drugi protiv buha i krpelja ili ovisno o tipu i boji dlake.

higijena pasa

HIGIJENA PASA – ANALNE ŽLIJEZDE

Čišćenje analnih žlijezdi provodi se ako je to potrebno. Tekućinom analnih žlijezda psi obilježavaju teren prilikom vršenja nužde. Ako se sadržaj iz žlijezda ne prazni redovito, npr. kad pas ima mekanu stolicu i nema potrebnog pritiska na žlijezde, može doći do upale.  Psi to najčešće pokazuju trljanjem stražnjice o pod, a stanje možemo prepoznati i po neugodnom mirisu. Tada vrećice moramo isprazniti.  Za pomoć se obratite svom veterinaru.

higijena pasa

Briga za higijenu psa je od najveće važnosti za zdravlje naših četveronožnih prijatelja. Samo kroz redovitu i stalnu skrb naši ljubimci će biti zdravi, sretni i dobro njegovani.

Ocijenite ovaj proizvod: (3 glas(ova), prosječno: 4,33 od 5)