ZUBI – ZUBNI PLAK I NAKUPLJANJE KAMENCA

Zubni plak i nakupljanje kamenca

Zubni plak i nakupljanje kamenca

Zubni plak i nakupljanje kamenca i naknadna paradentoza najčešća su bolna stanja s kojima se veterinari susreću kod pregleda naših kućnih ljubimaca. Statistike pokazuju da više od polovice populacije pasa i mačaka (85% pasa i 75% mačaka) pokazuje neki oblik paradontne bolesti.  Učestalost i težina bolesti se povećavaju s dobi. Češća je i teža kod malih pasmina nego kod srednjih i velikih pasmina pasa. t

Zubni plak i nakupljanje kamenca – Paradentoza

Paradentoza  je infekcija koja zahvaća zubno meso (gingivitis) i kost (parodontitis), a može dovesti do gubitka zubi.  Uzrokovana je adhezijom bakterijskog plaka na zube. Ako nakupljanje plaka ne bude spriječeno, PD postaje kronična bolest.  Ali može se spriječiti korištenjem odgovarajuće tehnike.

Jedina metoda za potpuno uklanjanje je profesionalna profilaksa i liječenje (ako je potrebno). Ali korist je kratkotrajna, ako ne slijedi učinkovita dentalna kućna njega.

Zubni plak i nakupljanje kamenca

Zubni plak i nakupljanje kamenca – Četkanje zubi

Četkanje zubi može biti vrlo djelotvorno. Samo 30 sekundi četkanja smanjenje plak za 80%. Ali samo 10 do 15% vlasnika četkaju zube svojim psima. U trgovinama za kućne ljubimce dostupne su razne žvakalice i poslastice koje također mogu biti učinkovite, ali nisu sve prikladne. Treba paziti na njihovu tvrdoću, probavljivost i opasnost od gušenja. Zato stomatološka skrb kroz jednostavno hranjenje psa dehidriranom hranom koja je pokazala da smanjuje zubni plak i nakupljanje kamenca, ima visoki potencijal za uspjeh. Nije nikakav dodatni napor i spada u normalne rutinske navike.

Zubni plak i nakupljanje kamenca – Hrana s velikom količinom vlakana

Najčešća prehrambena metoda da se smanji zubni plak i nakupljanje kamenca kod kućnih ljubimaca je hrana s velikom količinom vlakana. Vlakna stružu plak s površina kojima se žvače, ali ne utječu na nakupljanje kamenca na svim zubima, npr. na prednjim.

Zubni plak i nakupljanje kamenca – Polifosfati u hrani Eukanuba

Prije otprilike 10 godina Eukanuba je uvela liniju hrana s posebnim sustavo.  Temelji se na patentiranom procesu premazivanja površine granule polifosfatima u mikrokristalnom obliku. Polifosfati se prenose kroz usnu šupljinu i ugrađuju u zubni plak.  Pomažu spriječiti daljnju mineralizaciju i pretvorbu u kamenac. Ova probojna tehnologija djeluje na sve zube, prednje i stražnje, na površine sjekutića, očnjaka, pretkutnjaka i kutnjaka i to do 80%.  Djeluje na zube kojima pas žvače ali i na ostale zube koji ne dolaze u kontakt s granulama hrane. Sustav djeluje za vrijeme jela ali i nakon jela.

Zubni plak i nakupljanje kamenca

(Polifosfati koje koristi Eukanuba su natrijev heksametafosfat (SHMP) i mogu se primijeniti u bilo kojoj suhoj hrani bez mijenjanja veličine, teksture ili prehrambene vrijednosti hrane. Topljivi su u vodi. Polifosfati su odobreni od EU i neškodljivi su izvor fosfora u prehrambenoj industriji za ljude i za životinje).

Dehidrirane hrane Eukanuba, Iams i Eukanuba Veterinary za odrasle pse sadrže SHMP, patentiranu tehnologiju površinske aplikacije. Eukanuba pruža jednostavno svakodnevno rješenje za vlasnike kućnih ljubimaca i za veterinare koji preporučuju režim stomatološke zdravstvene zaštite, kako bi se smanjio zubni plak i nakupljanje kamenca .

 

Zubni plak i nakupljanje kamenca

 

Dr.Tamás Berkényi

Veterinarian, Eukanuba, Spectrum Brands

 

(Ovaj proizvod još nije ocijenjen)