KOŽA – PROBLEMI S KOŽOM KOD PASA

Problemi s kožom – DERMATOZE

PROBLEMI S KOŽOM

Problemi s kožom kod pasa i zvuk koji proizvode dok se stalno češekaju i ližu mogu biti jako iritantni. Ali nemojte za to kriviti psa, ni njemu nije lako. Mogući razlozi kreću se od parazita do alergija.

Neki najčešći problemi s kožom kod pasa su:

 

Problemi s kožom – ALERGIJSKI DERMATITIS

Psi mogu imati alergijske reakcije na proizvode za njegu, hranu i nadražive tvari iz okoline, kao što su pelud ili ubod insekata. Pas s alergijama može se češati bez prestanka, a pogled na kožu često otkriva ružan osip. Kortikosteroidi mogu pomoći kod svrbljivog osipa, ali najučinkovitije liječenje je identificirati i izbjeći izloženost alergenu.

PROBLEMI S KOŽOM

 

Problemi s kožom – GLJIVIČNE INFEKCIJE

Ako vaš pas ne može prestane grepsti uho ili lizati i žvakati prste, posjetite veterinara koji će provjeriti radi li se o gljivičnoj infekciji. Simptomi uključuju nadraženu, svrbljivu kožu, promijenjene boje. Infekcija obično pogađa šape ili uši, gdje gljivice imaju pogodno mjesto za rast. Infekcije gljivicama lako se dijagnosticiraju i često dobro reagiraju na lokalno primijenjenu kremu. U nekim slučajevima, vaš veterinar može propisati oralne lijekove ili medicinske kupke.

PROBLEMI S KOŽOM

 

Problemi s kožom – FOLIKULITIS

Površinski bakterijski folikulitis je infekcija koja uzrokuje prištiće, kvržice i svrbež na koži. Ove nenormalnosti kože lakše su vidljive u kratkodlakih pasa. Kod dugodlakih pasa, najočitiji simptomi mogu biti suha dlaka i guljenje kože. Folikulitis se često javlja u kombinaciji s drugim kožnim problemima, poput šuge, alergija ili ozljeda. Liječenje može uključivati oralne antibiotike.

PROBLEMI S KOŽOM

 

Problemi s kožom – IMPETIGO

Impetigo je gnojna, bakterijska upala površinskog sloja kože koja se najčešće javlja kod štenadi. Početni simptomi su u obliku malih prištića. Oni ubrzo nakon izbijanja pucaju dok iz njihove unutrašnjosti izlazi tekućina koja se na kraju osuši i pretvara u krastice. Mjehurići se obično razvijaju na golom dijelu trbuha. Najbolji način prevencije ove bolesti je besprijekorna osobna higijena. Prenosi se dodirom i preko posteljine. Impetigo je rijetko ozbiljan i može se tretirati lokalno, ispiranjem vodom i sapunom. U malom broju slučajeva, infekcija se može proširiti ili ustrajati.

PROBLEMI S KOŽOM

 

Problemi s kožom – SEBOREA

Seborea uzrokuje da koža psa postane masna i stvara ljuskice (perut). U nekim slučajevima to je genetska bolest koja počinje kada je pas mlad i traje cijeli život. Ali kod većine pasa seborea se razvija kao komplikacija zbog nekih drugih medicinskih problema, poput alergija ili hormonalnih poremećaja. U tim slučajevima, bitno je liječiti glavni uzrok, tako da se simptomi ne ponavljaju.

PROBLEMI S KOŽOM

 

Problemi s kožom – LIŠAJEVI

Bolest uzrokuju gljivice. Napadnuta mjesta imaju kružni oblik, mogu nastati bilo gdje, ali se na psu često nalaze po glavi, šapama, ušima i na prsima. Prvo se stvori upala, zatim nastanu ljuskice i gubitak dlake. Lišaj često okružuju lezije. Štenad starija od godinu dana je najosjetljivija. Infekcija se može širiti brzo između pasa u uzgajivačnici ili među kućnim ljubimaca koji se druže u parku. Na raspolaganju su različiti tretmani protiv gljivica.

PROBLEMI S KOŽOM

 

Problemi s kožom – OTPADANJE I GUBITAK DLAKE (Alopecija)

Svatko tko dijeli svoj dom sa psima zna da se oni linjaju. Koliko je normalno da opadne dlake ovisi o pasmini, dobu godine i okolišu. Ali ponekad stres, loša prehrana ili bolest mogu uzrokovati da pas izgubi više dlaka nego inače. Ako abnormalno ili prekomjerno linjanje traje više od tjedan dana, ili primijetite dijelove gdje dlaka nedostaje, posjetite veterinara.

PROBLEMI S KOŽOM

 

Problemi s kožom – ŠUGA I  DEMODIKOZA 

Šuga je upalna bolest kože kod pasa uzrokovana sitnim parazitima nazvanim grinje. Također poznata kao pseći svrab. Bolest se lako širi među psima i može se prenijeti na ljude, ali paraziti na ljudima ne preživljavaju. Simptomi su intenzivni svrab, crvena koža, čirevi i gubitak dlake. Najčešće su pogođene uši, njuška i noge.

Demodikoza je također upalna bolest kože kod pasa, a u manjoj mjeri i mačaka, uzrokovana grinjom. Uzročnik je inače normalno nastanjen na koži većine sisavaca i ne stvara nikakve probleme sve do trenutka pada imuniteta. Nije zarazna bolest i ne prelazi na druge pse ili na ljude.  Najčešće se prenosi neonatalnim kontaktom štenadi s majkom tijekom prva 2-3 tjedna njihova života.

Uvjeti za nastanak bolesti su loša ishrana, nekvalitetno držanje, stres, tjeranje, štenjenje, postojanje crijevnih parazita i prisustvo nekih drugih bolesti.  Simptomi su područja bez dlake, te blago crvenilo kože na tim mjestima, najčešće na glavi i prednjim nogama. Nema svrbeža. Kod težeg oboljenja nastaje upala s opsežnim gubitkom dlake, edemom, crvenilom, seborejom, piodermijom i svrbežom, pa u ekstremnim situacijama može doći i do uginuća. Liječenje ovisi o vrsti šuge.

 

PROBLEMI S KOŽOM

 

Problemi s kožom – BUHE

Buhe su velika napast za  psa ali i za vlasnika kućnog ljubimaca. Možda nećete vidite sićušne insekte, ali njihov izmet ili jaja obično su dobro vidljivi. Počešljajte psa iznad bijele tkanine ili lista papira. Popadat će sitne, crne mrvice, dokaz da pas ima buhe. Drugi simptomi uključuju prekomjerno lizanje, grickanje ili grebanje, krastice i tzv. vruće točke – crvenilo na koži. Teške zaraze buhama mogu uzrokovati gubitak krvi i anemiju, što može izložiti vašeg psa napadu drugih parazita. Liječenje mora uključivati temeljito čišćenje kućnog ljubimca, ali i mjesta gdje ljubimac boravi. Pse redovito češljajte gustim češljevima i ako imaju buhe kupajte šamponima protiv buha.

Primijetite li buhe na vašem psu budite sigurni da ih ima po cijelom domaćinstvu. Redovito čistite namještaj i posteljinu, a pogotovo pseći krevet sredstvima za dezinsekciju. Iako češnjak može bit opasan za zdravlje ljubimaca, dodaci prehrani od češnjaka posebno spravljeni za pse, učinkovito djeluju protiv buha. Da bi spriječili da ljubimac dobije buhe, tretirajte ga sredstvima protiv buha ili oko vrata stavite posebne ogrlice protiv nametnika, koje će štititi određeno vrijeme.

PROBLEMI S KOŽOM

 

Problemi s kožom – KRPELJI

Krpelji su poput buha vanjski paraziti koji se hrane krvlju svojih domaćina. Možete ih uočiti golim okom. Da biste ih ispravno uklonili, uhvatite krpelja pincetom blizu kože psa i lagano ga izvucite. Pretjerano uvijanje ili presavijanje može uzrokovati da glava ostane u koži vašeg psa, što može dovesti do infekcije. Krpelja nije dovoljno samo ubiti, najbolje ga je spaliti.  Pored gubitka krvi i anemije, krpelji mogu prenijeti bolest piroplazmozu (babeziozu) i druge potencijalno ozbiljne bakterijske infekcije.  Ugriz zaraženog krpelja ako se ne lijeći na vrijeme, dovodi do uginuća u roku od par dana.

Simptomi su: izrazita slabost, visoka temperatura od 40-41°C, promjena boje urina u tamnu, blijedo-žute sluznice, odbijanje hrane, ubrzano disanje i rad srca. Sigurnu dijagnozu postavlja veterinar mikroskopskim pregledom krvi. Kod znakova promjene uobičajenog ponašanja vašega ljubimca najvažnija je brza reakcija, jer o tome ovisi ishod liječenja! Rizik od piroplazmoze može se smanjiti primjenom preparata koji odbijaju i uništavaju krpelje. Ta su sredstva u obliku tablete, preparata koji se nanose u kapljicama na psa ili ogrlica protiv nametnika.

PROBLEMI S KOŽOM

 

Problemi s kožom – PROMJENE BOJE ILI TEKSTURE

Promjene u boji kože psa ili teksture dlake mogu upućivati  na nekoliko uobičajenih metaboličkih ili hormonskih problema. Obavezno posjetite veterinara.

PROBLEMI S KOŽOM

 

Problemi s kožom – SUHA, PRHUTAVA KOŽA

Suha, crvena, prhutava koža može ukazivati na niz problema. To je čest simptom alergija, šuga i drugih bolesti kože. Ali najčešće, nije ništa ozbiljno. Osigurajte ljubimcu hranu visoke kvalitete. Ako su osjetljiviji, nekad će biti dovoljno promijeniti izvor bjelančevina, hranu na bazi piletine zamijenite hranom od janjetine ili ribe. Poput ljudi, neki psi zimi jednostavno imaju suhu kožu. Ako vam to čini neugodnost, obratite se za savjet veterinaru.

PROBLEMI S KOŽOM

 

 

Problemi s kožom – PODODERMATITIS (upala kože na šapama ili korijenu repa psa)

Pododermatitis je upala koja se javlja na koži šapa ljubimaca ili na korijenu repa, a simptomi su crvenilo, otok i bolnost zahvaćenog područja. Češće se javlja kod pasa, a rjeđe kod mačaka. Uzrok bolesti često je povezan sa stresom, tjeskobom, dosadom ili kompulzivnosti, često kod velikih, aktivnih pasa koji ostaju sami dulje vrijeme. Ostali uzroci najčešće su: alergije (na hranu, kontaktne alergije – na primjer na određene trave, kemikalije za čišćenje poda u kući, atopije); infekcije (bakterijske, gljivične, virusne); invazije parazitima (posebno kada je u pitanju demodikoza); strana tijela, tumori, loši uvjeti držanja (vlažna podloga). Ozljedu si psi sami nanose neprestanim lizanjem istog područja, što na kraju rezultira zadebljanjem. Stanje dovodi do ”začaranog kruga”, erozija kože od lizanja dovodi do boli i svrbeža, što dovodi do još više lizanja.  Liječenje je dugotrajno, tako da se liječi primarni uzrok.

PROBLEMI S KOŽOM

 

Problemi s kožom – TUMORI KOŽE

Ako zamijetite tvrdo zadebljanje na kože vašeg psa, posjetite veterinara što je prije moguće. Psi mogu razviti kancerozni tumor na koži. Jedini način da se potvrdi dijagnoza je biopsija tumora. Ako je kvržica dovoljno mala, vaš veterinar može preporučiti potpuno uklanjanje.

PROBLEMI S KOŽOM

 

Problemi s kožom – VRUĆE TOČKE

Vruće točke, koje se nazivaju i akutni vlažni dermatitis, mala su crvena, nadražena i upaljena područja najčešće na glavi psa, bokovima ili prsima, a često su vruće na dodir. To su mjesta koja pas može dohvatiti bilo sa stražnjim šapama ili sa zubima. Vlažni dermatitis može proizaći iz širokog raspona stanja, uključujući infekcije, alergije, ugrize insekata ili prekomjerno lizanje, problem s analnim vrećicama, strana tijela poput travki i iveraka zabodena u krzno, upala uha, kontakt s tvarima koje mogu izazvati iritaciju kože (razna sredstva za čišćenje), neodržavano krzno te bolna stanja izazvana promjenama na mišićno-koštanom sustavu (artritis, displazija kuka)… Pas se češe, grize ili trlja o pod jer si na taj način pokušava ublažiti svrbež ili bol. Liječenje se sastoji od čišćenja vruće točke i rješavanja primarnog uzroka.

PROBLEMI S KOŽOM

Ocijenite ovaj proizvod: (42 glas(ova), prosječno: 3,74 od 5)