DHA – PAMETNA ŠTENAD I SPOSOBNOST UČENJA   

sposobnost učenja

Tko ne želi pametnu štenad?

Svako tko ima psa htio bi da je njegov ljubimac pametan, poslušan i da ući s lakoćom. Pogotovo ako govorimo o štenadi jer oni  trebaju čim prije naučiti osnovna pravila ponašanja kako bi se integrirala u život vlasnika, okolinu i obitelj i da kroz to vrijeme naprave što je moguće manje štete. Štoviše, nitko zasigurno ne želi da je njihov pas asocijalan, neposlušan ili opasan za ljude. Sposobnost učenja posebno je važna za radne pse, one koji će jednog dana ljudima pomagat kao policijski psi, vodiči slabovidnih, psi obučeni za spašavanje unesrećenih i slično.

Sposobnost učenja kod pasa

Ali o čemu  ovisi sposobnost učenja kod pasa? Da li će pas biti poslušan ili problematičan? Hoće li postati pravo društvo koje donosi radost ili brigu? Hoće li raditi učinkovito ili biti loš radni pas?

sposobnost učenja

Nekoliko čimbenika utječe na sposobnosti učenja. Poznato je da postoje pasmine pasa koje je lakše i one koje je teže podučavati. To znači da po pitanju lakoće učenja genetika ima ključnu ulogu. Utjecaja ima i sposobnost uzgajivača da napravi  dobar uzgojni plan i naravno, način poučavanja novog vlasnika šteneta. Upravo oni, novi vlasnici, mogu mnogo postići kod psa pasmine koja se inače teže obučava, ali i  loše obučiti pse koji se inače lako obučavaju.

Namirnice koje utječu na sposobnost učenja

Danas znamo da i određene namirnice imaju ulogu u razvoju živčanog sustava, dakle utječu i na sposobnost učenja. U posljednjih nekoliko godina, tako zvane “pametne masne kiseline” (znanstveno poznate kao DHA = dokozaheksenske kiseline) pojavile su se u središtu pozornosti.  Dokazano je da mogu povećati sposobnost učenja.

sposobnost učenja

Ali što znači DHA?

Važna uloga različitih masnih kiselina u metaboličkim procesima u tijelu, dobro je poznata. Veliki broj humanih i veterinarskih istraživanja bavi se ulogom i djelovanjem Omega-3 masnih kiselina.

Omega masne kiseline su nezasićene kiseline dugog lanca, koje sudjeluju uglavnom u izgradnji stanične stjenke. Dvije vrste masnih kiselina Omega-6 i Omega-3, sudjeluju u nekoliko važnih biokemijskih procesa. Njihova imena se odnose na prvu nezasićenu vezu koja je povezana na ugljikov atom na kraju lanca ugljika. Masne kiseline Omega-3 i -6 ponašaju  se drugačije u određenim biokemijskim procesima. Jedan važan član masnih kiselina Omega-3 je DHA (C22: 6, n-3).

DHA je ključna komponenta živčanog sustava poglavito mozga, očiju, krvnih žila i drugih organa. Tijelo ju dobiva kroz posteljicu i putem majčinog mlijeka; kasnije je tijelo mladunaca dobiva uz pomoć određene hrane. Nužna je za razvoj mozga i očiju.

sposobnost učenja

Unos DHA u organizam

Tijekom embrionalnog razvoja štenadi akumulira se u velikoj količini u mozgu i živčanom sustavu. DHA se generira u jetri, ali proizvodnja u mladih životinja nije dovoljna za optimalan razvoj sustava živaca. Dakle bitno je da se DHA unese putem hrane i to hranjenjem kuja tijekom skotnosti hranom bogatom DHA.  DHA je pronađena u algama i u masnoj ribi hladnih voda kao što su losos, tuna, skuša, sardina, školjkaši i haringa.

Činjenica da se DHA u ogromnim količinama može naći u sustavu živaca, posebno u kori mozga (u sivoj tvari), pokazuje važnost ove masne kiseline u radu mozga. Pokazalo se da mnoge vrste sisavaca, uključujući i čovjeka, imaju potrebu za dodatnim količinama DHA kako bi se mozak i nervni sustav pravilno razvili. Također je dokazano da nedostatak DHA dovodi do oboljenja očiju, poremećaja u razvoju mozga i smanjenoj sposobnosti procesa učenja.

sposobnost učenja

Posljednjih godina, nekoliko provedenih istraživanja su dokazala da nedostatak DHA mijenja metabolizam dopamina i serotonina u mozgu glodavaca i prasadi. Dopamin kod ljudske djece razvija sposobnost učenja i istraživanja,  istovremeno  razvija pažnju i motivaciju. Djeca koja su hranjena zamjenskim mlijekom s većim količinama DHA imala su bolje rezultate u radu nervnog  sustava od onih koji su dobili manju količinu DHA. To znači da su prvi pokazali brže procesuiranje informacija i višu stopu rješavanja problema.

sposobnost učenja

Istraživanja su također pokazala da DHA masna kiselina ima ključnu ulogu u razvoju živčanog sustava kod životinja. Potreba za Omega-3 masnim kiselinama u životinja ovisi o njihovoj dobi.

Količina DHA u skotne kuje i utjecaj na plod

Postavilo se pitanje koliko utječe količina majčinog DHA na količinu DHA kod štenadi.  Količina majčinog DHA uglavnom je određena količinom DHA u njenoj hrani. To je izuzetno važno za razvoj štenadi u maternici u posljednjem tromjesečju skotnosti.  Također je veoma bitno tada osigurati unos visokog nivoa DHA kroz majčinu hranu, kako bi je bilo dovoljno u mlijeku tokom dojenja.

Rezultati, s naglaskom na učinak DHA na nervni sustav  štenadi i njihovu sposobnost učenja, pokazuju da je štenad  čije su majke tokom skotnosti imale u tijelu više DHA, bila sposobnija lakše učiti i pamtiti. Sposobnost lakšeg učenja omogućila je bolja opskrbljenosti s DHA, jer je štenad dobila optimalnu količinu potrebnih masnih kiselina, pa da se njihov nervni sustav mogao dobro razviti. Sposobnost učenja i boljeg pamćenja u vezi je s DHA koja se nalazi u hrani.

sposobnost učenja

Eukanuba je prvi brand koji je dokazao da promiče pametniju štenad, koju je lakše obučavati.

(Ovaj proizvod još nije ocijenjen)