HRANA ZA PSE – KOLIČINA HRANE I UČESTALOST OBROKA KOD PASA

 

Hrana za pse – koliko je pas treba?

U cilju održavanja zdravlja i dobrobiti psa, potrebno je je znati koja je potrebna  količina hrane i učestalost obroka  pasa.

hrana za pse

Hrana za pse, osim količinski treba osigurati sve potrebe za hranjivim tvarima u skladu s njegovim  načinom života, količinom tjelesne aktivnosti, dobi ili posebnim potrebama (alergija). Nakon što ste utvrdili da je hrana odgovarajuća, ne treba ju mijenjati bez razloga. Ako je pas dobro probavlja njegov je izmet tamno do svjetlo smeđe boje i kompaktan. Omjer neprobavljene hrane u stolici je 01:10. Kada se treba promijeniti hrana za pse (bilo iz zdravstvenih razloga, kada hranu više nije moguće kupiti ili je pas jednostavno više ne želi jesti), to je potrebno učiniti postepeno.

hrana za pse

Na svakom pakovanju hrane za pse,  dehidrirane ili mokre  nalazi se tablica u kojoj je navedena potrebna dnevna količina hrane. Ona je okvirna i treba ju prilagoditi potrebama svakog pojedinog psa.

Koliko obroka na dan?

Većina odraslih pasa starijih od 12 mjesec treba jedan do dva obroka dnevno. Psi uglavnom jedu jednom dnevno, najčešće u večernjim satima. Neke manje pasmine jedu jako malo, tako da je njih potrebno hraniti dva puta, kao što je i slučaj kod pasmina koje su sklone torziji želuca i drugim želučanim problemima.

hrana za pse

Voda

Psi su dosljedni, vole jesti u isto vrijeme i na istome mjestu.  Obično zamažu prostor oko zdjelice, pa je dobro odabrati mjesto koje se lakše čisti. Psu također treba svježa voda, ona uvijek mora biti lako dostupna, preporuča se mijenjati je nekoliko puta dnevno, naročito ljeti.

dogs-use-a-good-strategy-while-drinking

Količina vode koju pas treba piti ovisi o njegovoj težini:

Tjelesna težina: količina vode dnevno:

10 kg, 400 ml

20 kg 800 ml

30 kg 1200 ml

40 kg 1600 ml

Međuobroci se ne preporučaju, pogotovo ne ukoliko su to ostaci obiteljskih obroka. Posebne poslastice,  ili keksi koji se koriste kao nagrada za dobro ponašanje, ili poticaj za učenje, dobro je ponuditi psu iz ruke, kako bi razlikovali poslasticu od dnevnog obroka.
Eukanuba_Puppy_Dog_Treats_Healthy_Biscuits_For_All_Breeds_ RTP_FOPEukanuba_Adult_Dog_Treats_Healthy_Biscuits_For_All_Breeds_ RTP_FOP

 

Ne zaboravite da poslastice nisu hrana, i da su često kaloričnije od same hrane, treba se pridržavati dnevnog unosa kalorija. Eukanuba  nudi čak 4 vrste različitih biskvita koje možete ponuditi vašem psu. Eukanuba Puppy, Adult i Senior biskvite, te Eukanuba Restricted Calory za pretile pse. Psi koji su pretili, osjetljiviji su na kardiovaskularne bolesti, dijabetes, oštećenje zglobova i kostiju. Štete od prekomjernog jela su ponekad nepovratne, a mogu i značajno utjecati na kvalitetu i dužinu života vašeg psa.

Ocijenite ovaj proizvod: (4 glas(ova), prosječno: 2,75 od 5)