ZUBI – STOMATOLOŠKA SKRB ZA PSE

stomatološka skrb za pse

Stomatološka skrb za pse -I psima treba prati zube

Možda će vam biti čudno kad čujete koliko je bitna  stomatološka skrb za pse i smiješno kada vam kažemo da psima treba prati zube. Generacijama pasa u prošlosti to nije bilo potrebno. Ali oni danas žive i hrane se drugačije od svojih predaka. Zato je stomatološka skrb za pse vaša briga i obaveza. Usta su direktan put do pluća, bubrega, jetra, srca …  Bakterije koje se razvijaju u ustima mogu dovesti do raznih oboljenja. Loš dah da i ne spominjemo.

Pas je u stanju svašta pojesti – pokvarenu hranu, kožne cipele, izmet konja, mačke, pa čak i svoj. No usprkos tome, nikad niti jedan pas nije imao karijes. To je stoga što njihovi zubi imaju konusni oblik, slina im nije kisela i jedu hranu s malo ugljikohidrata. Psima stvara probleme nakupljanje plaka, mekanih naslaga od kojih vremenom nastane čvrsti zubni kamenac. Te čvrste naslage uzrok su pojavi paradentoze i ispadanja zuba.

Stomatološka skrb za pse

Zato je stomatološka skrb za pse vaša briga i obaveza? Plak je mekana, prozirna ili krem naslaga koji se stvara nakon jela, na zubima i ispod linije desni. Na plak se lijepe mineralne tvari iz sline i on postaje tvrda nakupina – zubni kamenac. Kamenac mora biti uklonjen inače postaje rasadnik bakterija koje mogu putovati niz grlo i kroz tijelo psa, napadajući vitalne organe. U međuvremenu, desni psa mogu postati upaljene, zaražene i bolne. Mogu krvariti, a može uslijedit i gubitak zuba. Psi s takvim zubima često odbijaju hranu jer im hrskave granule vrijeđaju desni i stvaraju bol.

Stomatološka skrb za pse – Postoje tri načina za uklanjanje zubnog kamenca:

  • Dajte svom psu da žvače hrskave žvakalice ,  kekse za pse i kosti od sirove kože, da se igra s njima,  trljajući ih o zube i na taj način mehanički uklanja mekane zubne naslage – plak. Vršite to pod nadzorom. Sirove kosti nije preporučljivo davati, ali ako ih ipak dajete posebno pazite jer se mogu odlomiti i zapeti u grlu.
  • Neka osnovna  hrana vašeg ljubimca bude dehidrirana a ne mokra iz konzerve (ili njihova mješavina).  Hrskave granule će mehanički ukloniti plak sa zuba.  Za to su također dobri i pseći keksi.
  • Četkajte  zube, ili će uklanjanje kamenca morat učinit vaš veterinar.

Stomatološka skrb za pse

Stomatološka skrb za pse – Kako psu četkati zube?

Ključno je započeti što ranije, dok je vaš ljubimac štene, da kroz igru i nagrađivanje nauči prihvaćati da mu dirate zube. Prvo provjerite da li su ispali svi njegovi mliječni zubi. Kod nekih toy pasmina mliječni se zubi znaju zadržati, pa ih veterinar treba ukloniti. Zatim:

  • Započnite svojim prstom nježno masirati vanjsku stranu desni. Kad ova vježba postane rutinska, pređite na unutrašnju stranu.
  • Slijedeći korak je da na prst umotan u gazu stavite malo paste za zube. Ili koristite za to posebno dizajnirane četkice. Zubne paste za pse posebnog su, njima vrlo prihvatljivog ukusa. Zube čistite kružnim pokretima, pod kutom od 45˚.
  • Zube čistite nekoliko puta tjedno.

Stomatološka skrb za pse

Stomatološka skrb za pse – Kada treba potražiti stručnu pomoć?

Ako vaš ljubimac ne prihvaća čišćenje, na zubima će se vremenom stvoriti kamenac. Tada može pomoći jedino veterinar. Pod općom anestezijom očistiti će kamenac sa zuba i ispod zubnog mesa. Osim kamenca riješit ćete se i neugodnog zadaha iz obožavane njuškice vašeg ljubimca.

Stomatološka skrb za pse

(Ovaj proizvod još nije ocijenjen)