URAVNOTEŽENA PREHRANA ZA PSA

Uravnotežena prehrana

Ljudi znaju što žele jesti u određenom trenutku. Bilo da je to komad kruha, veliki sočan odrezak, ponekad samo salata, ili možda komadić ukusne čokolade. Ponekad nam se čini kao da naše tijelo govori što mu treba, zar ne? No što je s našim psima? Psi ne govore, niti mogu sami izabrati hranu. Dakle, znamo li zapravo što bi trebala biti zdrava i uravnotežena prehrana prosječnog ljubimca. Od čega se sastoji i u kolikim je količinama trebamo davati?

UGLJIKOHIDRATI

grains

Započnimo s ugljikohidratima. Većina psećih hrana sadrži između 30 i 70% ugljikohidrata. Oni su važni prvenstveno za proizvodnju energije, pomažu u regulaciji šećera u krvi i brinu o tome da su naši ljubimci siti. Također uz ugljikohidrate u tijelo psa unose se svi bitni vitamini i mineralne tvari. Ne zaboravimo ni balastne tvari, koje promiču dobru probavu.

BJELANČEVINE

Proteins

Još jedan važan udio pseće hrane tvore bjelančevine. Sastoje se od aminokiselina. Važne su za pravilan rast i razvoj šteneta te izgradnju i oblikovanje mišića. Psi mogu samostalno proizvesti samo polovicu od potrebnih aminokiselina, tako da je iznimno važno da ostatak dobiju kroz uravnoteženu prehranu. One se većinom nalaze  u pilećem mesu, jajima, govedini, puretini, janjetini, soji i ribi. Odrasli psi trebaju hranu koja sadrži od 18 – 25% bjelančevina.

MASTI I ULJA

3620

Sa 10-15% slijede masti i ulja. Iako mast danas u svijetu ima vrlo često negativan prizvuk, to nije uvijek tako. Psi trebaju određene masne kiseline za proizvodnju energije, te za njegu kože i dlake. Uz sve gore navedeno, mast daje hrani okus i aromu, što je psima vrlo važno, te također omogućuje apsorbciju određenih vitamina. Većinom se u psećoj hrani nalaze masti koje su dobivene iz piletine ili svinjetine, ulje sjemenki suncokreta, biljno, sojino i riblje ulje.

VITAMINI I MINERALNE TVARI

Vitamins-and-minerals-to-help-prevent-coughs

Slijedeći sastojci koje je potrebno spomenuti na popisu uravnotežene pseće prehrane su vitamini i mineralne tvari. Vitamin E odgovoran je za imunološki sustav vašeg ljubimca, vitamin A za zdravu kožu i sjajnu dlaku. Oni se nalaze u voću i povrću, tako da vrlo često na deklaracijama možemo pronaći te dvije skupine namirnica. Mineralne tvari su neophodne za pravilan rad pojedinih funkcija u tijelu. To su kalcij, fosfor, magnezij, natrij, klor, sumpor, kalij, a u manjim količinama, ali ne i manje važni, željezo, cink, bakar, krom, jod, selen, mangan i flor.

VODA
water-splashing

Unatoč činjenici da je spominjamo zadnju, voda je svakako jedna od najvažnijih komponenti na dnevnom jelovniku svakog psa. Omogućuje čišćenje tijela, regulira temperaturu, prenosi hranjive tvari u tijelu i sprečava dehidraciju. Naravno, voda se može naći u svakoj psećoj hrani, međutim potrebno ju je uvijek davati svježu u čistoj zdjelici.

KUPOVNE HRANE ZA PSE – uravnotežena prehrana

Premium i super premium hrane za pse sadrže sve do sad navedeno u pravilno uravnoteženim omjerima. Na svakom pakovanju nalazi se uputa s okvirnim količinama dnevno potrebne hrane, a stvarnu količinu morate odrediti sami, uzimajući u obzir stupanj aktivnosti, dob i tjelesnu kondiciju svakog ljubimca posebno.  Ako mislite da vam je u odlučivanju potrebna pomoć, obratite se svom veterinaru ili djelatniku specijalizirane prodavaonice za kućne ljubimce.

Eat-A-Bowl-Of-Dog-Food-Improve-Customer-Service

Eukanuba je pravilno izbalansirana, super premium hrana koja sadrži apsolutno sve sastojke potrebne za zdravlje vašeg psa. Pruža optimalnu dnevnu opskrbu bjelančevinama, mastima, ugljikohidratima, važnim vitaminima i mineralim tvarima potrebnim za zdravlje i dobrobit vašeg psa. Sadrži visokokvalitetne sastojke i visoki udio bjelančevina životinjskog podrijetla.

eukanuba-logo

 

(Ovaj proizvod još nije ocijenjen)